Webbmaster Anders Ryberg

 

Jag är född år 1978 och sedan ett halvår bosatt i Lerum med min fru Maria. (Tidigare har jag bott hela livet i Göteborg, känns ovant att bo så långt in.) Sommarstället ligger dock på Tjörnsidan av Skåpesund. Sedan hösten 2001 är jag webbmaster för tjsf.org. (Jag inser till min förskräckelse att detta innebär att jag varit igång i över 10 år med detta.) Jag har alltid varit mycket intresserad av historia och att utforska min egen släkts historia blev en naturlig fortsättning på detta intresse. Dessutom hade jag hört en hel del intressanta historier; jag visste att farmors farfars far var fyrvaktare på Nidingen, och att farmors släkt bestod av kustbor; jag hade hört att farmor skulle härstamma från en kaparkapten (det visade sig att det stämde, men att han bara haft en kort karriär); jag hade hört att någon av mormors förfäder avrättats för giftmord på torget i Borås (stämde inte helt, det var en kusin till en av dem); jag hade hört att en av morfars förfäder hade varit med i 1809 års krig (stämde inte, mannen dog i ett fältläger 1807…) och jag hade hört att farfars far trott sig härstamma från Måneskiöldarna på Tjörn (det stämde till allas stora förvåning…)

 

Hösten 1998 började jag att gå igenom ett par utredningar som fanns på olika delar av släkten och i januari 1999 besökte jag Göteborgs Landsarkiv för första gången och fastnade direkt.

Bara min farfars far härstammar från Tjörn, i övrigt så kommer farfars mor från västra Hisingen, farmor till 3/4 från Öckerö och 1/4 från Kungsbacka, min morfar från Färgelanda, min mormors far har anor från hela södra Västergötland och centrala Halland och min mormors mor härstammar från Mark. Jag forskar även på min styvmors anor från Kålland, Falbygden och Finnveden, min frus anor från Småland, Skåne, Västsverige och Sörmland, samt min svägerskas anor som är utspridda över hela landet söder om Dalälven. Har redan kunnat konstatera jag är släkt med båda.

 

Min släktforskning har varit datoriserad från början och jag tror aldrig att jag fått någon ordning på den annars. Att jag blev webbmaster här har på ett sett sin grund i min Måneskiöldsforskning; när jag upptäckte att jag härstammade från dessa började jag läsa in tillgänglig litteratur och delta i diskussioner på Anbytarforum. Jag blev sedan ombedd att hoppa in och hålla ett föredrag och dem på föreningens höstmöte 2001, och begick i samband med detta misstaget J att tacka jag till att bli webbmaster. Sidan var utmärkt uppbyggd, men det var problem med att den aldrig uppdaterades. Detta skulle jag åtgärda. Sagt och gjort, jag bestämde mig rätt snart för att uppdatera den varje vecka, och så sker fortfarande (förutom på somrarna.) Numera har jag dock av praktiska skäl gjort så att jag inte har någon fast uppdateringsdag. Jag kunde egentligen inte så mycket om hemsideskötsel när jag började, men efter ett år hade jag lärt mig så pass att jag kunde bygga om sidan till en funktionellare design. När jag skryter så brukar jag påstå att detta är en av de bästa släktforskarhemsidorna i Sverige.

 

Forskning är inte bara en hobby för mig, utan har en tid varit mitt yrke. Dock forskning om något helt annat, nämligen salivsekretionens farmakologi (i praktiken muntorrhet), ett ämne jag är disputerat i vid Farmakologiska avdelningen på Göteborgs universitet. Dock jobbar jag numera, efter att ha hoppat runt på olika apotek i Alingsås, som apotekare på Alingsås Lasarett, vilket medför den stora fördelen att jag har en fast anställning och inte hela tiden behöver söka anslag. Mitt jobb kan väl beskrivas som att jag skall se till att rätt läkemedel kommer till sjukhuset vid rätt tidpunkt och att de hanteras på rätt sätt. Detta innebär också att jag får tillbringa en dryg timma per dag med att pendla. Men jag åker i alla fall tåg, till skillnad från min fru, som kör tur och retur till Borås varje dag.

Jag har även varit styrelseledamot i Arkiv Digital, som nyfotograferar källmaterial i färg och lägger ut det på Internet, men har idag inga uppdrag för dem.

 

Detta är väl ungefär vad jag har att säga om mig själv och varför jag sköter denna sida.  Min kollega Svante presenterar sig här.


 

 

Senast uppdaterad: 2012-04-29
 

Webbmaster: Anders Ryberg