Sticke- Marja från Kebene utmarker

 

 

Många äldre personer har hört talas om Sticke- Marja, men vet kanske inte så mycket mer än att hon fått sitt namn av att hon stickade täcken. Genom denna artikel vill vi ge en bild av Sticke- Marjas person och liv. Personer som vi talat med och som kände Sticke- Marja har bara gott att säga om henne. Men alla säger samtidigt att hon hade ett fattigt och strävsamt liv. Det är inte så länge sedan många människor på Tjörn levde under liknande omständigheter.

 

 Maria Kristiansdotter (Sticke-Marja) föddes den 26 oktober och döptes fyra dagar senare 1860 i Säby. Hon var det tredje och yngsta barnet till Rotebåtsman Christian Fager (Larsson) från Säby och Kristina Andersdotter från Grinneröd.

Christian och Kristina gifte sig 1852 och i kyrkoböckerna står att båda bor i Säby. Alfred, deras första barn föds 1854 och andra barnet Bernhard föds tre år senare. Maria var endast en månad gammal när hennes far 1860 drunknade i Karlskrona. Kristina blev ensam torparänka med tre små barn på en månad, tre och sex år.

 

1865 gifter trettiofemåriga Kristina om sig med sextiofemårige änkemannen Per Andersson från torpet Rosendal i Budalen. Den 28 januari 1866 föds deras dotter Albertina och vi förmodar att det är en lycklig familj som samma år flyttar till en ryggåsstuga i Kebene. Men det blir endast en kort tid för senare under 1866 dör Kristinas make Per.

Än en gång var Kristina änka, men nu med fyra omyndiga barn. Ett barn var under ett år, de övriga var sex, nio och tolv år. Kristina livnärde sig och sin familj genom att sticka täcken.

Men än en gång blev det sorg i stugan 1870 när sonen Bernhard dog endast tretton år gammal.

Den äldste sonen Alfred gick till sjöss och hördes inte av mer.

 

 

 

Kristina lärde sin dotter Maria hur man stickade täcken och som vuxen blev Sticke- Marja känd för att göra bra täcken. Liksom sin mor livnärde hon sig på att sticka täcken åt folk. Folk kom till henne och beställde dem.

Sticke- Marja blev inte gift och fick inga egna barn men hon tyckte om katter och hade flera under sitt liv. Hon kom att nästan hela livet bo kvar i ryggåsstugan i Kebene utmarker.

Den lilla grå stugan bestod av ett rum med en gruva, järnspis, soffa, bord, stolar, säng och stickestol. Det var tapet på väggarna men även i taket.

 

Man kunde köra med häst och vagn fram till ryggåsstugan, som var byggd ovanpå en gammal stenstuga. Vid stugan som låg vid kanten av berget fanns det små åkrar som hade olika namn som t e x Kortåkern, Långåkern och Tväråkern. Sticke- Marja odlade potatis. Det fanns inga fruktträd vid huset, inga andra uthus och vatten hämtades ur en stensatt källa. Kommunen ägde stugan och det fanns naturligtvis inte el och telefon i huset.

 

Omdömen om Sticke- Marja är att hon var omtyckt, snäll, förnöjd och pratsam. Hon kunde inte säga R och kanske var hon rädd för karlar. Det sägs att när hon en gång var hos doktorn och han bad henne att ta av sig kläderna svarade hon: ”Jä klär inte å mej för nörre kärar”.

Hon tyckte i alla fall om kyrkoherde Cederberg. Han hämtade henne och skjutsade henne i sin bil till kyrkan. Hon var finklädd när hon gick ner till Budalen på söndagarna för att vänta på Cederberg. Det var ett par kilometers väg för henne att gå och handla hos Arvid Johansson i Fagerfjäll, men hon kunde även handla på närmare håll i Budalen hos August Pettersson.

Det var säkert ensamt många gånger i den ensligt belägna stugan, men folk kom och hälsade på hos henne och detta uppskattade hon. Då ville hon bjuda på kaffe eller ett glas vin. Hon kunde bli arg om man inte ville ha kaffe, men nöjd om man tackade ja. Hon kokade kaffet på järnspisen som hon eldade med ved. Veden fick hon av kommunen.

 

På sommaren kom hennes syster Albertina från Göteborg och hälsade på. Albertina Persdotter hade gift sig 1893 med sjömannen Johan Bohlin f. 1871 från Kville. De fick två barn Johanna Cornelia f. 1893 och Johan Albert 1896-1898.

När Sticke- Marja var gammal kom grannar till henne med mat. Hon bodde ännu kvar i stugan sommaren 1946, men den sista tiden var hon på Siröds åldershem, där hon dog den 25 maj 1947.

 

Om man idag går till platsen där Sticke- Marja bodde kan man bara se grunden av ryggås-stugan. Det finns inte många andra spår av de människor som tidigare levt där och inga spår av stickade täcken eller annat arbete som utförts där. Men Sticke- Marjas minne och levnadsöde lever kvar på Tjörn.

 

 

Uppgiftslämnare:

Bernt Berntsson, Häle f.1923

Maj och Ove Gunnarsson, Krosskärr båda f.1938

 

Yvonne Simonsson och Kjell Eriksson

 

Senast uppdaterad: 2014-01-22
 

Webbmaster: Anders Ryberg